|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | ... | | | 29 | | | 30 | |
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
|
|
|
Oligosacharydy
|
Trójwymiarowy model heparyny
|
Oligosacharydy (występują głównie u roślin) to kondensacja od 3 do 10 cząsteczek monosacharydów, zaś wiele połączeń oligosacharydów tworzy polisacharydy (wielocukry, glikany), które są polimerami o prostej lub złożonej budowie łańcuchów. Często nierozpuszczalne w wodzie, co jest warunkiem pełnienia przez nich funkcji zapasowej, podporowej i strukturalnej. Gdy polisacharydy są syntetyzowane z różnych rodzajów monosacharydów, nazywane są heteroglikanami (np. kwas hialuronowy, kwas chondroitynosiarkowy i heparyna), jeśli z jednego rodzaju – homoglikanami ( skrobia, glikogen, celuloza, inulina, amyloza).
| |
|
|
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|